Stowarzyszenie na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju Społeczno-Gospodarczego „KLUCZ”zostało założone w 2003 roku przez przedstawicieli jednostek pomocy społecznej z powiatów: olkuskiego, chrzanowskiego, proszowickiego, miechowskiego i zawierciańskiego. Stowarzyszenie „KLUCZ” działa głównie w sferze pomocy społecznej, przeciwdziała ubóstwu, patologiom i wykluczeniu społecznemu, prowadzi szeroko rozumianą profilaktykę środowiskową, wspiera instytucje, organizacje i osoby zagrożone różnymi dysfunkcjami społecznymi, działa na rzecz zwalczania bezrobocia oraz aktywnej polityki rynku pracy, promuje ideę wolontariatu i integracji europejskiej oraz upowszechnia i promuje ekonomię społeczną.
Od 2004 roku posiada status organizacji pożytku publicznego, a od 2007 jest wpisane do rejestru instytucji szkoleniowych Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie. Od 2005 roku prowadzi Środowiskowy Dom Samopomocy w Kolbarku dla osób przewlekle psychicznie chorych oraz niepełnosprawnych intelektualnie. W 2009 roku wraz z Chrześcijańskim Stowarzyszeniem Dobroczynnym założyło Spółdzielnię Socjalną „OPOKA”, która coraz prężniej działa w branży szkoleniowej i gastronomicznej. W 2010 roku utworzono oddział Stowarzyszenia „KLUCZ” w Pałecznicy, w powiecie proszowickim.Uchwałę o powołaniu oddziału terenowego Zarząd Stowarzyszenia podjął 5 stycznia 2010 r., 13 stycznia zorganizowano natomiast pierwsze Walne Zebranie. Z dniem 18 lutego 2010 r. oddział uzyskał wpis do KRS oraz osobowość prawną.Oddział stowarzyszenia funkcjonujący w Pałecznicy, podobnie jak stowarzyszenie – „matka”, działa w sferze społecznej. Ma na celu przede wszystkim przeciwdziałanie ubóstwu, patologiom i wykluczeniu społecznemu, profilaktykę środowiskową, zwalczanie bezrobocia oraz   aktywną politykę rynku pracy. Władzę nad oddziałem terenowym sprawuje pięcioosobowy Zarząd oraz trzyosobowa Komisja Rewizyjna.
Stowarzyszenie angażuje się również w akcje społeczne i charytatywne, m.in. prowadzi kampanie na rzecz przekazywania 1 % z podatku dla osób niepełnosprawnych i chorych potrzebujących wsparcia i pomocy. Poprzez szeroką działalność wspiera osoby niepełnosprawne, bezrobotne i ubogie, głównie w ramach projektów i programów aktywizujących ich społecznie i zawodowo.
Od początku swojej działalności z powodzeniem zrealizowało kilkadziesiąt projektów dofinansowanych z różnych źródeł zewnętrznych, m.in.: z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej (2 edycje), Funduszu Inicjatyw Obywatelskich (3 edycje), Europejskiego Funduszu Społecznego, Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, a najwięcej ze środków Województwa Małopolskiego.Obecnie realizuje projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego: „Centrum Aktywizacji Społecznej i Zawodowej Kolbark – Pałecznica” oraz projekt dofinansowany ze środków Państwowego Funduszu Osób Niepełnosprawnych – „Szansa na lepszy start”.
Stowarzyszenie ściśle współpracuje z instytucjami państwowymi i samorządowymi, instytucjami pomocy społecznej, instytucjami rynku pracy,organizacjami pozarządowymi oraz innymi podmiotami ekonomii społecznej.Organizacja posiada całkowite wyposażenie biurowe, komputerowe, multimedialne, niezbędne do prowadzenia zajęć szkoleniowych i warsztatowych, również dla osób niepełnosprawnych.
Obecnie stowarzyszenie składa się z 41 członków, a władzę sprawuje 5-osobowy zarząd i 3-osobowa komisja rewizyjna. Wszyscy członkowie to osoby z wieloletnim doświadczeniem i wysokimi osiągnięciami w sektorze pomocy społecznej i pozyskiwania funduszy pomocowych. W realizację zadań statutowych, oprócz członków, jest zaangażowanych 23 pracowników etatowych, 2 stażystów i średnio około 5 wolontariuszy.
Stowarzyszenie „KLUCZ” zostało zwycięzcą IV edycji Konkursu „Kopalnia PO(KL)mysłów” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Nagrodę w postaci wyjazdu studyjnego do Brukseli stowarzyszenie otrzymało za największy projekt realizowany z EFS „Zakład Aktywizacji Zawodowej OGNIWO”.