Stowarzyszenie „Klucz” zdobyło I miejsce i statuetkę Lodołamacza 2012 w kategorii „Pracodawca-Nieprzedsiębiorca” w VII edycji konkursu Lodołamacze.

rozstrzygnieto-konkurs-lodolamacze-2010.jpgOrganizator konkursu – Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych po raz kolejny nagrodziła firmy, osoby i instytucje angażujące się w rozwiązywanie problemów osób niepełnosprawnych na rynku pracy. W uroczystej gali konkursu etapu małopolsko-świętokrzyskiego, która odbyła się w Dworku Białoprądnickim w Krakowie wziął udział Minister Sprawiedliwości Jarosław Gowin.

Pierwsze miejsce w kategorii "zakłady pracy chronionej" zostało przyznane krakowskiej Spółdzielni Inwalidów "Naprzód", w której pracuje prawie 2,5 tys. osób niepełnosprawnych.
Zwycięzcą w kategorii "otwarty rynek pracy" została Firma Handlowo-Usługowa Mariola Cierniak "MC Perfect" z Brzeska. W ubiegłym roku 100 procent 60-osobowej załogi stanowili niepełnosprawni.
W kategorii "pracodawca-nieprzedsiębiorca" najlepsze okazało się Stowarzyszenie na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju Społeczno-Gospodarczego "Klucz" z Kolbarku.
Kapituła konkursu przyznała także dwa dodatkowe wyróżnienia.

Super Lodołamaczem (najlepszy z najlepszych przedsiębiorców, instytucji i zakładów) został Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, który jest współinicjatorem unikatowego na skalę Polski porozumienia o współpracy międzyuczelnianej na rzecz studentów z niepełnosprawnością.

Lodołamacz Specjalny (dla osoby o wybitnych dokonaniach na rzecz osób niepełnosprawnych) trafił do Andrzeja Brandstaettera, muzyka i założyciela Fundacji Pro Artis, który wielu osobom niepełnosprawnym umożliwił poznanie historii Podhala i muzyki tego regionu.

Wyróżnienie w kategorii Super Lodołamacz otrzymało Caritas Diecezji Sandomierskiej.

Jarosław Gowin podczas przemówienia odwołał się do słów księdza Józefa Tischnera, powtórzonych za św. Pawłem: "Jeden drugiego ciężary noście".
- Te słowa były przesłaniem pokolenia "Solidarności", do którego należałem – zaznaczył minister sprawiedliwości. Dodał, że osoby potrzebujące pomocy są równocześnie tymi, które w głębszym sensie okazują pomoc innym.

Uroczysta Gala Finałowa pod patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Anny Komorowskiej odbędzie się 27.09.2012 r. w Zamku Królewskim w Warszawie. Galę uświetni występ Zbigniewa Wodeckiego oraz Pawła Ejzenberga wokalisty, półfinalisty programu Mam Talent.

Lodołamacze – Przełamujemy lody obojętności – to konkurs promujący zatrudnianie osób niepełnosprawnych i aktywność osób niepełnosprawnych w różnych dziedzinach życia organizowany przez Polską Organizację Pracodawców Osób Niepełnosprawnych. Ideą konkursu Lodołamacze jest nagradzanie firm, instytucji i osób prywatnych wybitnie angażujących się w rozwiązywanie problemów osób niepełnosprawnych, tworzących nowe i coraz lepszej jakości miejsca pracy oraz dostrzegających sens i konieczność aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych. Statuetka Lodołamacza jest wyróżnieniem dla tych, którzy decydując się na zatrudnienie osób niepełnosprawnych, jednocześnie prowadzą wobec nich przyjazną politykę personalną, przełamują bariery, walczą z niechęcią i obojętnością społeczeństwa.
Ambasadorem Konkursu Lodołamacze jest aktor Pan Zbigniew Zamachowski, a Ambasadorem w naszym regionie jest Pan Zbigniew Wodecki.

Więcej na stronie www.lodolamacze.info.pl
oraz www.popon.pl

Informacja o laureatach

statuetka_lodolamacz_www.jpg