24 maja odbyły się Powiatowe Targi Wolontariatu zorganizowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju Społeczno-Gospodarczego “Klucz”, które zgromadziły ogromne rzesze wolontariuszy z całego powiatu olkuskiego. W imprezie plenerowej zorganizowanej na zakończenie projektu “Spółdzielczość uczniowska – pomysł na aktywność obywatelskąwzięły udział nie tylko organizacje pozarządowe, które na swoich stoiskach przygotowały ofertę dla młodych i aktywnych ludzi, ale i kluby wolontariatu z całego powiatu działające przy szkołach gimnazjalnych i średnich. Przy organizacji imprezy prężnie pomagali członkowie spółdzielni uczniowskich utworzonych w projekcie. Spółdzielnie utworzone w projekcie: Ananas, 11Sił, Papu Papy i LO’czters zorganizowały również swoje stoisko, na którym promowały swoje materiały promocyjne. Podczas imprezy zorganizowano konkursy, rozgrywki sportowe podczas których zmagały się 10-osobowe zespoły. Impreza zpowiatuintegrowała młodzież z całego . Wszyscy chętnie brali udział w przygotowanych dla nich zawodach oraz niezmiernie cieszyli się z nagród, które wygrały poszczególne ekipy. Na scenie odbyły się prezentacje wszystkich klubów wolontariusza z powiatu. Młodzież zaskakiwała pomysłami oraz sposobem przedstawienia własnej działalności. Były to dramy, piosenki, skecze, prezentacje. Wszyscy z zainteresowaniem oglądali  każdą prezentację. Nawet zmiana pogody i deszcz nie przegoniły wszystkich uczestników, chociaż znalazło się sporo takich, którzy niestety opuścili imprezę. Podczas imprezy odbyły się również prezentacje i warsztaty dla nauczycieli i ngo, w tym prowadzone na temat aktywności obywatelskiej, spółdzielczości socjalnej, wolontariatu. Po części prezentacyjnej na scenę wkroczył chór Ziemia Kluczewska z pięknymi klasycznymi pieśniami. Zaraz po nim wystąpił zespół Emi, który rozgrzał publiczność przed gwiazdą wieczoru – zespołem Enej, który na żywo wyzwolił prawdziwą falę nieokiełznanej niczym zabawy. Święto młodych i aktywnych ludzi zakończyło się tuż przed północą.

Podczas całej imprezy był zapewniony poczęstunek dla wszystkich jej uczestników.

Więcej na stronie www.su.stowarzyszenie-klucz.pl