lider_es1.jpg Spółdzielnia Socjalna „OPOKA” otrzymała pierwsze wyróżnienie  w konkursie „Małopolski Lider Przedsiębiorczości Społecznej”. 20 września na uroczystej gali w Kopalni Soli w Wieliczce wicemarszałek R. Ciepiela wręczył nagrodę zarządowi spółdzielni.

Spółdzielnia Socjalna „OPOKA" to podmiot ekonomii społecznej, który założyły dwa stowarzyszenia: Stowarzyszenie „KLUCZ" oraz Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne w ramach projektu „ABC Gospodarki Społecznej" współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Była najmłodszym podmiotem ekonomii społecznej zgłoszonym do I edycji konkursu „Małopolski Lider Ekonomii Społecznej" organizowanego przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Krakowie. Zdobywając tą nagrodę zarząd spółdzielni udowodnił, że pomimo tak krótkiego okresu działalności można zrobić tak wiele. Prowadząc przedsiębiorstwo społeczne, które opiera się na prowadzeniu profesjonalnej działalności gospodarczej z uwzględnieniem celów społecznych, gdzie zyski są przeznaczane na reintegrację społeczną i zawodową, wciąż szuka nowych możliwości rozwoju. Postawiłyśmy na wielobranżowość upatrując w tym większe możliwości rozwoju niż w jednej dziedzinie – twierdzi Agata Swędzioł – prezes spółdzielni. Działalnością wiodącą są usługi kateringowe i gastronomiczne, ale również zajmujemy się kompleksową organizacją przyjęć okolicznościowych typu wesela, komunie, chrzty, prowadzimy działalność szkoleniową oraz obsługujemy imprezy biznesowe. Rozwijamy usługi budowlane i wykończenia wnętrz oraz usługi opiekuńcze nad osobami starszymi, chorymi i niepełnosprawnymi – dodaje Agnieszka Ścigaj – wiceprezes.

W I edycji konkursu przyznano nagrodę główną – statuetkę oraz 5 tys. zł dla Stowarzyszenia Siemacha za prowadzone Centrum Rozwoju Com-Com Zone w Nowej Hucie oraz wyróżnienia, które otrzymały Krakowska Spółdzielnia Niewidomych SANEL – drugie i Laboratorium Cogito Sp. z o.o. – jako trzecie. Nagrodzone wyróżnieniami przedsiębiorstwa społeczne otrzymały pakiety doradztwa biznesowego w firmie PwC.