W dniach 4-6 października 2010r. w Gnieźnie odbędzie się II Ogólnopolskie Forum Spółdzielczości Socjalnej.

Stowarzyszenie Na Rzecz Spółdzielni Socjalnych wraz z Ogólnopolskim Związkiem Rewizyjnym Spółdzielni Socjalnych zapraszają przedstawicieli spółdzielni socjalnych, organizacji wspierających ekonomię społeczną, podmiotów i instytucji zainteresowanych tworzeniem i wspieraniem spółdzielni socjalnych (m.in. PUP, OPS, kościelnych osób prawnych) do udziału w II Ogólnopolskim Forum Spółdzielczości Socjalnej.

Celem spotkania będzie ocena funkcjonowania w praktyce przyjętych w ubiegłym roku zmian w ustawie o spółdzielniach socjalnych („klauzule społeczne”, możliwość tworzenia spółdzielni przez osoby prawne). Wśród zaproszonych gości będą m.in. przedstawiciele administracji publicznej, samorządowej oraz włoskiego konsorcjum spółdzielni socjalnych. Spotkanie będzie zatem możliwością bezpośredniego porównania polskiego i włoskiego systemu spółdzielczego.

Podczas Forum po raz kolejny wręczymy również wyróżnienia „przyjaciela spółdzielczości socjalnej”.

Spotkanie organizowane jest w ramach projektu współfinansowanego ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Operacyjnego Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.

Szczegółowe informacje nt. programu oraz wolnych miejsc można uzyskać pod nr tel. 061 887-11-66 lub pisząc na e-mail: forum@spoldzielnie.org

Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie www.spoldzielnie.org

Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych.