10 maja 2013 r. bardzo uroczyście obchodziliśmy Jubileusz 10-lecia działalności Stowarzyszenia na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju Społeczno-Gospodarczego „KLUCZ”. Podsumowanie wszystkich działań przebiegało w pięknej oprawie w siedzibie Chrześcijańskiego Stowarzyszenia Dobroczynnego, wieloletniego partnera w różnych działaniach i inicjatywach dla Stowarzyszenia „KLUCZ”. Swoją obecnością zaszczycili nas goście, przyjaciele, którzy wspierali realizacje naszych celów statutowych i współpracowali z organizacją na przestrzeni 10 lat.  Całość sprawnie i elokwentnie poprowadził Przemysław Kania, aktor Teatru Zagłębia w Sosnowcu. Podczas obchodów przemówienie wygłosił Wiesław Pietras – Prezes Stowarzyszenia „KLUCZ”. Prezentację multimedialną pokazującą dorobek stowarzyszenia przedstawiła Agnieszka Ścigaj, Sekretarz Stowarzyszenia „KLUCZ”, pomysłodawczyni i realizatorka większości projektów dofinansowanych z różnych źródeł, w tym ze środków unijnych i funduszy szwajcarskich. 27 projektów na kwotę ponad 11 mln złotych, wsparcie 3 tys. osób, w tym 80 % niepełnosprawnych, 50 pracowników stowarzyszenia to dorobek 10 lat pracy od momentu założenia przez 23 członków stowarzyszenia w podziemiach Ośrodka Pomocy Społecznej w Kluczach.

Pod koniec obchodów przewidziano część najbardziej uroczystą i wzruszającą w postaci podziękowań i uhonorowań za życzliwą współpracę, okazywaną pomoc i zaangażowanie w przedsięwzięciach aktywizujących zawodowo i społecznie osoby niepełnosprawne oraz inicjatywach promujących i rozwijających aktywność obywatelską. Podziękowania otrzymali:

Małgorzata Adamczyk-Kurzak
Daniel Wołkiewicz
Zbigniew Wójcik
Krystyna Wyrwicka

Podczas uroczystości na ręce prezesa złożono wiele podziękowań i słów uznania za wieloletni wkład w kompleksowe działania na rzecz osób niepełnosprawnych, starszych, wymagających wsparcia i pomocy prowadzone nie tylko na terenie gminy, czy powiatu, ale i również na terenie całego województwa małopolskiego. Zaszczytne podziękowania otrzymaliśmy między innymi od Jacka Osucha – posła VI kadencji Sejmu RP, Ewy Muszyńskiej – zastępcy wójta Gminy Bolesław, Krzysztofa Dąbrowskiego – Przewodniczącego Rady Powiatu Olkuskiego, Ewy Barzyckiej – Dyrektora Wydziału Polityki Społecznej Starostwa w Olkuszu, Norberta Bienia – Radnego Powiatu Olkuskiego, Dyrektora Szkoły Podstawowej w Kwaśniowie, Barbary Rzońcy – Dyrektora Centrum Kultury w Bolesławiu, Daniela Wołkiewicza – Prezesa Chrześcijańskiego Stowarzyszenia Dobroczynnego, Krzysztofa Latosa i Anny Bieleckiej-Chwast – kierownictwa Warsztatów Terapii Zajęciowej w Kluczach, Małgorzaty Lechowicz – Dyrektora Wydziału Polityki Społecznej Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie, Anny Kruszak – Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Bolesławiu, Aleksandry Baczyńskiej – Dyrektora PCPR w Proszowicach, Andrzeja Martynuski – Dyrektora Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie. Ze strony pracowników stowarzyszenia wręczyliśmy bukiety kwiatów z podziękowaniami dla całego obecnego zarządu za długoletnią pracę i wparcie na rzecz naszej organizacji.

Całość obchodów uświetnił występ aktorki Teatru Zagłębia w Sosnowcu Beaty Deutschman, laureatki Złotej Maski 2011 za rolę w „Łysej Śpiewaczce”. Zaśpiewała kilka najbardziej znanych piosenek i porwała do wspólnego udziału wszystkich zgromadzonych gości.

Na koniec pokrojono jubileuszowy tort i poczęstowano wszystkich gości. Nie obyło się również bez toastu lampką szampana na cześć jubilata. Catering na uroczystość zorganizowała Spółdzielnia Socjalna „OPOKA”, założona w 2009 roku przez Jubilata oraz Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne.

Dziękujemy wszystkim gościom, którzy uświetnili swoją obecnością Jubileusz 10-lecia Stowarzyszenia „KLUCZ”.